Sütöttetek már csokitortát vörösbabból?
Már régen szerettem volna kipróbálni, mert jókat hallottam róla. Végre megkaptam a receptet. Amint kisült, alig vártam, hogy megkóstolhassam. Annyira jó színe lett, hogy nagyon nagy elvárásaim lettek. Melegen még nem igazán emlékeztetett egy csokitól tocsogó tortára, kicsit kesernyésnek tűnt. Viszont másnap, lehűtve, saját készítésű ribizli lekvárral díszítve már kimondottan finom volt. Egészséges alternatíva cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak és glutén érzékenyeknek.
Eddig kétszer sütöttem, egyszer egy 7 x 8 x 20 cm-es szilikonformában, egyszer pedig egy 16 x 20 x 5 cm-es lapos üvegedényben. Ez utóbbiban jobban átsült, kb 5 perccel hamarabb állta ki a tű próbát.
Hozzávalók (8 szelethez):
1 kis vörösbab konzerv (255 g) - 186 kcal
1 nagy banán - 123 kcal
60 ml sovány tej - 26 kcal
100 g sovány túró - 121 kcal
3 közepes méretű tojás - 227 kcal
50 g holland kakaópor - 101 kcal
1 teáskanál sütőpor - 8 kcal
3 kupak folyékony édesítőszer - 4 kcal
Egy szelet: 100 kcal (egy normál szelet csokitorta ca 360 kcal!)
Elkészítés:
A babot leszűrjük és alaposan lemossuk. A banánnal, tejjel, túróval, a tojásokkal és az édesítőszerrel elkeverve konyhai robotgéppel pürésítjük. Ha jól átdolgoztuk a masszát, hozzákeverjük a kakaót és a sütőport. Kisebb süteményformába töltjük (lásd fent a méreteket). 160 fokra előmelegített sütőben, középen, kb 60 percig sütjük.
Ha langyosra hült, kivesszük a formából. Másnap a legfinomabb. Lehet bele gyümölcsöket is teni, én házi ribizli lekvárral tálaltam.