Könnyű receptek, fogyókúrás tippek, motiváció

Mérlegelj! Fogyókúra ínyenceknek

Mérlegelj! Fogyókúra ínyenceknek

Túltáplált éhezők

2017. április 12. - Karcsú ínyenc

Miért van az, hogy reggeli vagy ebéd után egy-két órával már azon jár az eszed, hogy valamit nassolni kéne, sőt, talán már kifejezetten éhesnek érzed magad?

Mert valami nem stimmel az étkezésünkkel! A finomított élelmiszerek túlzott mértékű fogyasztása indokolatlan éhségérzetet, évek alatt pedig genetikai hajlam esetén akár inzulinrezisztenciát is kialakíthat.

Sok cukrot, finomított lisztet tartalmazó étkezés után a vér cukorszintje nagyon hirtelen felszökik, mert nagyon gyorsan emészthetők, túl könnyen hozzáférhető a szervezet számára. Az őrült magas vércukorszint hatására a hasnyálmirigy nagy mennyiségű inzulint lök a vérbe, hogy gyorsan csökkense a cukorszintet. Ezért a gyorsan elért magas csúcsérték után megint csak hirtelen túlságosan lecsökken a vércukor szint. Az agyban ennek hatására sóvárgás jön létre. Ekkor érezzük úgy hogy feltétlen szükségünk van egy kis csokoládéra, süteményre. Ezek megint csak gyorsan hozzáférhető cukrot tartalmaznak, és a folyamat kezdődik előröl.

Az erős ingadozás miatt az átlagos vércukor szint magasabb ennek hatására egy idő után az érzékelő receptorok száma csökken a sejtekben. Ha ez évekig így megy, a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei kifáradnak és az inzulin termelés is csökken.

A finomított élelmiszerek túlzott fogyasztásának még számos egyéb negatív következménye van az egészségünkre nézve, a bélflóra is megváltozik, mert a lebontás során savas végtermékek keletkeznek. Az egész szervezet elsavasodik, ami többek közt gombás betegségeket okoz (candida, hüvelyi folyás).

Bővebben itt olvashatsz erről: 

http://www.vitaminsziget.com/cikk.php?id=565

Tehát nem csak a kalória számít! Az is fontos, hogy elegendő rostos táplálékot fogyassz és hogy az ennivaló milyen gyorsan hozzáférhető a szervezet számára. Ezt a glikémiás index mutatja. Minél magasabb ez a szám, annál hirtelenebbül szökik fel a vércukor szint, és minél alacsonyabb, annál kiegyensúlyozottab a folyamat.

Például a normál finomított liszt tápértéke 100 grammonként 342 kcal, a Norbi Update 1 lisztté alig valamivel kevesebb, 323 kcal. Viszont míg a normál liszt glikémiás indexe 71, a diétás terméké 35,4!!

Tehát ha ebből sütöd a pogácsádat, bár kalóriában majdnem ugyan ott vagy, hosszútávon mégis nagyon sokat tettél az egészségedért és a cukorbetegség megelőzéséért. Tovább tart a telítettségérzés, nem fog rádtörni az édesség utáni sóvárgás és be tudod tartani a tervezett étrendedet.

A finomított élelmiszerek magas kalóriatartalmuk ellenére igen kevés vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaznak a zöldségekkel, gyümölcsökkel és olajos magvakkal összehasonlítva. Ezért van annyi elhízott mégis hiánybetegsében szenvedő embertársunk.

Javaslom hogy futtasd ki a finom liszt készleteidet, és vegyél helyette teljeskiőrlésű vagy csökkentett szénhidráttartalmú terméket. Amíg tartanak a készleteid, keverheted is a finom lisztet a teljeskiörlésűvel, vagy diétás liszttel, így fokozatosan szoktathatod hozzá magadat és családodat az új ízekhez. Pogácsánál nem szükséges, de néhány sütiben a mai napig keverem a jobb ízhatás érdekében.

A bejegyzés trackback címe:

https://merlegelj.blog.hu/api/trackback/id/tr812395767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása