Könnyű receptek, fogyókúrás tippek, motiváció

Mérlegelj! Fogyókúra ínyenceknek

Mérlegelj! Fogyókúra ínyenceknek

Hűsítő nyári italok felesleges kalóriák nélkül

2017. május 31. - Karcsú ínyenc

Itt a nyári meleg, különösen fontos, hogy eleget igyunk. A bőséges folyadékbevitel segíti a méregtelenítésünket, a fogyásunkat és nem utolsósorban bőrünk feszességének megőrzését.

De mennyit is kell inni  naponta tulajdonképpen? Ha nem végzünk különösebben izzasztó tevékenységet, testsúly kilogrammonként legalább 35 ml folyadékot. Ebbe a kávét és a kólát ne számítsd bele, mert azok vízhajtó hatásúak. Én például 63 kg vagyok, tehát 2,2 l folyadékot (vizet, teát) kell legalább meginnom. A cukros, szénsavas üdítők egyértelműen kerülendők. A gyümölcslevekkel is óvatosan, mert túl sok gyümölcscurkot és az egész gyümölcs fogyasztásához képest kevés rostot viszel be ezekkel, ezért ha fogyni akarsz, nem ajánlom, hiába 100%-os.

Tehát maradnak az édesítetlen teák, és a víz. Ezekből viszont nem is olyan könnyű meginni a kívánatos napi 2-3 litert. Nagyon bele tudok feledkezni a munkába, ha nem figyelek, délben veszem észre, hogy egész délelőtt csak két pohár vizet ittam. Könnyebben megy a dolog ha tudatosan felkészülök olyan kalóriamentes innivalókkal, amiket szívesen fogyasztok. Egy doboz finom tea mindig van a munkahelyemen (ma pédlául narancsos mate teával indítottam a napot, mi gyorsítja az anyagcserét), és a vizet természetes módon ízesítem.

Ha olyan szerencsés vagy, mint én, és van kerted, vagy van olyan hely a közeledben, ahol tiszta, kipufogógázoktól mentes gyógynövényeket szedhetsz, citromfűvel, mentával, bodzavirággal is ízesítheted a vizet. Sőt, ha vegyszermentes virágokat is nevelsz a kertedben, többek között a körömvirágból és a rózsából is igen finom tea vagy hideg ital készíthető. De szezonális gyömölcsdarabokkal és citrom- vagy limetteszeletekkel is kiváló frissítő italokat készíthetsz. Figyelj, hogy kezeletlen gyümölcsöt használj, mert a citrusfékéket a nagykereskedelemben veszélyes szerekkel tartósítják! Ha nem kimondottan kezeletlen citromot vettél, csak a levét használd fel, az értékes illóolajokat tartalmazó héjat sajnos ki kell dobni.

Legalább egy literes űrtartalmú kancsót vagy üveget javaslok az íróasztalra beszerezni, amiben a napi frissítő italodat elkészítheted. Legyen elég nagy a szája, hogy a citromkarikák, mentalevélkék, vagy gyümölcsdarabok is beférjenek. így egyszerűbben tudod ellenőrizni, hogy mennyit iszol naponta. 

Ha egy ilyen finom flaska egészséges ital áll szem előtt az íróasztalodon, rögtön jobban megy az ivás és jobban fogod viselni a nyári hőséget.

viz_citrommal_es_afonyaval.jpg

 Ma citromkarikákat, félbevágott áfonya és eperszemeket és egy kis bodzavirágot tettem a vízbe, és jégkockát, amibe szintén lehet gyógynövényeket és gyümölcsöket belefagyasztani. Érdemes egyszerre egy nagyobb adagot készíteni, hogy pár napig ne legyen rá gondod. 

jegkockak_izesitve.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://merlegelj.blog.hu/api/trackback/id/tr5312552759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása