Minden évszaknak megvan a maga előnye. A hűvös évszakokban nagyon szeretek sütni. Miért ne legyen reggelire frissen sült, a boltival ellentétben nem agyoncukrozott süti? Micsoda élvezet a reggeli kávé mellé langyos diós-muffint majszolni, ráadásul jó lelkiismerettel, hogy nem eszem túl magam! Persze kettő muffin után még meg tudtam volna egy harmadikkal is birkózni, de mivel előre kiszámoltam a kalóriákat, tudtam, hogy ennyi szénhidrát és zsiradék elég lesz. Inkább egy körtével egészítettem ki a reggelit, hogy kellően jóllakottnak érezzem magam és friss vitaminokról is gondoskodjak. Már sokszor írtam, de nem lehet elégszer, minden étkezéshez fogyasszunk vagy friss gyümölcsöt, vagy zöldséget. A hozzávalóknál láthatod, hogy a dió bizony nem kevés kalóriát tartalmaz, mégis megéri rendszeresen fogyasztani. Omega 3 zsírsavtartalmának és antioxidásn hatásának köszönhetően rendkívül egészséges. Jó hatással van az agyműködésre, véd a szabad gyököktől (rák megelőzés), E-vitamin tartalmának köszönhetően gyulladáscsökkentő hatású. 15-20%-ban értékes növényi fehérjékből áll.
Nézzük tehát a mai süti receptjét.
Hozzávalók (8 muffinhoz)
2 tojás - 152 kcal
5 ek stevia - 8 kcal (vagy cukor - 293 kcal)
80 g margarin - 574 kcal
100 g liszt - 370
100 g darált dió - 654 kcal
1 dl tej (1,5 % zsírtartalom) - 44 kcal
fél csomag sütőpor - 10 kcal
Egy muffin kalóriatartalma steviával: 227 kcal, cukorral: 262 kcal
Elkészítés:
Tegyünk félre egy pár diót a muffinok díszítéséhez. A többit daráljuk le. A sütőt melegítsük elő 160 Celsius fokra, amíg a tésztát összeállítjuk. A tojást a cukorral, margarinnal, liszttel, tejjel, sütőporral és a darált dióval keverjük össze csomómentes tésztává. Osszuk el 8, margarinnal megkent muffinformába, vagy szilikon formába. A sütik tetejét negyed diódarabokkal díszíthetjük. A sütő középső részén 20 percig sütjük. Hagyjuk langyosra hülni, akkor tudjuk a legjobban kiszedni a formából.