A hűvös őszi reggeleken jól esik egy frissen sült sütemény a reggeli kávé mellé. Ma végre futotta az időmből, hogy valami szezonális finomságot készítsek, ami mértékkel fogyasztva nem borítja fel a diétámat.
Olyan receptet szerettem volna ma készíteni, amihez kedvenc őszi gyümölcsömet, a szilvát tudom felhasználni. Fahéjjal és kevés barna cukorral ízesítve remekül ízlett a későre csúszott reggeli során.
Talán olvastad már korábbi receptjeimben, hogy a fahéj mennyire jó hatással van az emésztésre:
Megelőzi, illetve megszűnteti a felvúvódást, lassítja a gyomor kiürülését, így tovább tart a telítettség érzet, a vércukorszint kiegyensúlyozottabbá válik, vírus- és baktériumölő hatású, ezen felül javítja a hangulatot.
A sütő kellemesen felmelegítette a konyha hőmérsékletét, az édes fahéjjas illat pedig még otthonosabbá tette a hangulatot. Azon melegében le is fotóztam a jól sikerült sütit, hogy megoszthassam veled, kedves olvasó.
Hozzávalók (négy szelethez):
15 dkg rétesliszt - 555 kcal
5 dkg barna cukor (persze fehér is jó) -189 kcal
7 dkg vaj - 522 kcal
1 táskanál fahéj - 7 kcal
1 evőkanál őrölt mogyoró (lehet dió vagy mandula is) - 40 kcal
1 teáskanál sütőpor - 6 kcal
1 tojássárgája - 58 kcal
60 dkg szilva - 276 kcal
1 csipet só
Egy szelet (negyed süti) energiatartalma: 413 kcal
Elkészítés:
A lisztet, a vajat, a sütőport, az őrölt mogyorót, a tojássárgáját és a sót alaposan összegyúrjuk. A cukorból egy kanálnyit félreteszünk, és elkeverjük a fahéjjal. A maradék cukrot is belekeverjük a tésztába és összegyúrjuk. A kész tésztát fél órára lefedve a hűtóbe tesszük. Ezalatt megmossuk, kimagozzuk és felszeleteljük a szilvát és bekapcsoljuk a sütőt (170-180 Celsius fokra kell előmelegíteni). Fél óra elteltével a tésztát lisztezett gyúródeszkán kb 26 cm-es átmérőjűre nyújtjuk. Tehetjük tortaformába, vagy sütőpapíron egy tepsire. Villával megszurkáljuk és elrendezzük rajta a szilvaszeleteket. 35 percig sütjük, majd langyosra hűtjük. A kész süti tetejét megszórjuk a cukrozott fahéjjal és felszeletelve tálaljuk. Azért nem sütés előtt szórom rá a fahéjas cukrot, mert akkor a szilva túl sok levet ereszt.