Miért lenne érdemes rendszeresen, akár hetente többször lazacot enni? Mert a benne levő omega -3 zsírsavak csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedés kockázatát, a vöröses rózsaszínt színt adó astaxantin pedig aktiválja az immunrendszert és erélyes antioxidáns. Ez utóbbi azt jelenti, hogy védelmet nyújt a genetikai állományt károsító szabad gyökök ellen. Nem kell aggódni a viszonylag magas zsírtartalom és a kalóriák miatt, a lazac remekül illeszkedik a tudatos étrendbe. Hosszan tartó telítettségérzetet ad, glikémiás indexe 0. Nem hallottam senkiről, aki zsíros halak fogyasztása miatt hízott volna el, halból nem szoktuk "túlenni" magunkat. Viszont sajnos számos ismerősöm van, akik tészták, chipsek, rántott húsok és édességek túlzott fogyasztása vagy mozgásszegény életmód miatt kerültek túlsúlyos állapotba.
Tegnap vacsorára lazacfilé, egy kevés rizs és sok saláta került a tányérra. Finom volt, bár azt hiszem, a halat egy kicsit túlsütöttem amíg a salátával pepecseltem. Majd legközelebb jobban résen leszek :).
Lehetőleg az étel 50%-a zöldség vagy saláta, 25% fehérje, és 25% szénhidrát legyen, így a testünk megkapja az összes szükséges építő- és tápanyagot és a kalóriákkal sem szaladunk el.
Hozzávalók 3 főre:
500 g lazacfilé - 895 kcal
1 fej jégsaláta - 54 kcal
1 kis fej vöröshagyma - 28 kcal
150 g rizs - 540 kcal
3 ek olivaolaj - 270 kcal
1 tk mustár - 12 kcal
1 citrom leve - 20 kcal
só, bors
1 ek ecet
Egy adag kb. 606 kcal
Elkészítés:
Serpenyőben felforrósítjuk az olaj felét és a halfilé szeleteket minden oldalon átsütjük, sóval, borssal ízesítjük. A rizst a fajtának megfelelően kifőzzük (csomagolási utasítások alapján). A főzővízhez érdemes egy teáskanálnyi citromlét adni, így még finomabb lesz. Közben a salátát megmossuk, felszeljük, A hagymát is megtisztítjuk, felvágjuk. A maradék olajból a mustárral, a citromlé felével, sóval és brossal salátaöntetet keverünk. A maradék citromlét tálaláskor a halszeletekre csepegtetjük. Az elkészítés mindenestül 30 perc.