Az utolsó pillanatban a farsang végére megérkeztek az interneten rendelt minifánk-formáim. Nem baj, ma kipróbálom őket, aztán jó lesz jövőre. A formák 4 cm átmérőjűek, igazán diétás méret. 20 dkg lisztből kb. 100 db lett. Mivel nem olajban sült, hanem sütőben, természetesen sokkal zsírszegényebb és könnyebb lett, mint a hagyományos fánk. A díszítést tetszés szerint lehet variálni.
Hozzávalók (családi mennyiség):
20 dkg liszt - 740 kcal
1 kezeletlen bio-citrom - 16 kcal
1 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
1 csipet só
2 tojás - 152
1,5 dl joghurt - 86 kcal
4 ek méz - 292 kcal
Cukormázhoz:
1 ek citromlé - 8 kcal
1 ek porcukor - 86 kcal
Egy fánk kalóriatartalma: 14 kcal
A sütőt előmelegítjük 190 fokra, addig összeállítjuk a tésztát. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a citromlé felével, és reszelt héjával, a csipetnyi sóval. A tojásokat a joghurttal és a mézzel jól elkeverjük, majd apránként a lisztes keverékhez adjuk és csomómentesre keverjük. Zacskóba töltjük, összecsavarjuk, majd z egyik sarkán kis lyukat vágung. Ezzel a zacskóval szépen meg tudjuk tölteni a formákat. Ne töltsd teljesen tele, kb. kétharmadig elég. Sütés közben szép domborúra feljön. Kb. tíz perc a sütésidő, amikor a teteje szép aranybarnára pirult, kivesszük. A porcukorból és a maradék citromléből mázat keverünk. Ha meghültek, kivesszük a formából a fánkokat, és egyenként cukormázba mártjuk a tetejüket. Színes cukordarával, durvára tört diófélékkel vagy reszelt citromhéjjal megszórhatjuk, hogy beleragadjon a cukormázba a díszítés. Egy rácson hagyjuk teljesen megszáradni a mázt.