Nyers céklával ez a recept eléggé időigényes, érdemes dupla adagot készíteni és felét lefagyasztani, esetleg több adagban. Katrin zacskóban lefagyasztva hozta magával ebédre, mondhatom, hogy elég furán nézett ki. Rá kellett kérdeznem, hogy mi a csuda ez, és megkóstolhatom-e. Nem bántam meg, az én ízlésemnek nagyon is megfelel, megtartom a receptet. Készen vett főtt céklával készítettem, hogy megússzam a cékla hámozást.
Hozzávalók 4 főre:
500 g cékla - 215 kcal
3 közepes sárgarépa - 75 kcal
200 g burgonya - 138 kcal
1 nagy fej vöröshagyma - 60 kcal
1 paradicsom - 22 kcal
1 evőkanál olaj - 90 kcal
500 ml zöldségleves (bio porból) - 17 kcal
1 evőkanál citromlé - 2 kcal
1 gerezd fokhagyma - 6 kcal
4 teáskanál tejföl - 121
4 babérlevél
1 evőkanál ecet
Só, bors
Egy adag tápértéke 186 kcal.
A hagymát felkockázzuk. A céklát és a krumplit is megtisztítjuk és kockákra vágjuk, a répát szeletekbe. A hagymát a az olajon üvegesre pároljuk, és hozzáadjuk az összevágott zöldségeket. Időnként megkeverve pici vízzel fedő ltt pároljuk. Közben fél liter vizet felforralunk, két púpos teáskanál zöldséglevesport belekeverünk és az így elkészített lével felöntjük a levest. Hozzáadjuk a babérlevelet és kb. 30 percig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak. Sóval borssal, ecettel és ciromlével ízesítjük. Botmixerrel pürésítjük. A fokhagymát apróra vágjuk, és belekeverjük a tejfölbe, és ezzel tálaljuk a levest.
Más céklás recept:
http://merlegelj.blog.hu/2017/05/19/ceklas_zoldbabsalata_mozzarellaval