A zabkását nem muszáj főzni, elég beáztatni éjszakára tejbe, vagy vízbe. Remekül megpuhul regelre. Egy jó záró üvegben érdemes tölteni este a magokat és a folyadékot, jól összerázni, és reggelre kész. Csak izesíteni kell (például mézzel, fahéjjal) és már lehet is kanalazni, vagy munkába vinni. Most chia magot is kevertem hozzá, az Omega-3 és Omega 6-tartalma miatt. A zabpehely és a chia mag is hosszantartó telítettség érzetet ad.
Egy kis mézet is javaslok beletenni, a következők miatt: erősíti az immunrendszert, vitamintartalma segíti a zsírégető folyamat beindulását (bővebben lásd: http://femina.hu/fogyokura/mez_kaloria/)
Hozzávalók két főre:
100 g finomra tört zabpehely - 378 kcal
10 g (1 evőkanál) chia mag - 40 kcal
4 dl víz
1 dl kókusztej - 213 kcal
1 alma (150 g) - 78 kcal
1 evőkanál méz - 75 kcal
30 g szárított datolya - 85 kcal
Egy adag tápértéke: 435 kcal
A magokat éjszakára beáztatjuk a vízbe. Reggel átkeverjük, a kókusztejjel, mézzel ízesítjük. Az almát lereszeljük, és hozzákeverjük. Megszórhatjuk a tetejét fahéjjal, diódarabokkal, aszaltgyümölccsel.