Ahogy hűvösödnek a napok, egyre jobban esik egy tál meleg leves. Ha lehet, készüljön friss és helyi idényzöldségből. Leszedtem a kertecskémben termett harmadik hokaido tököt, de nem volt szívem valahogy megenni, azt meghagytam dísznek. Itt a képen egy bolti kanadai sütőtök látható. Felét megsütöttem, fele levesként végezte.
Hozzávalók:
1 evőkanál olaj - 106 kcal
1 kg tök - 450 kcal
1 zöldségleves kocka - 36 kcal
1 fej vöröshagyma - 44 kcal
1 teásknál curry - 10 kcal
1 mokkáskanál őrölt kömény
só, bors ízlés szerint
4 szelet extrudált kenyér - 38 kcal
Egy adag: 171 kcal
Egy fél kanadai tököt megtisztítunk és felkockázunk. A hagymát összevágjuk és egy evőkanál olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a tököt és egy zöldségleves kockát (vagy zöldségleves port). Sózzuk, borsozzuk, curry porral, őrölt köménnyel ízesítjük és annyí vízzel, hogy éppen ellepje, megpároljuk. Botmixerrel pürésítjük. Aki akarja, evőkanál tejföllel gazdagíthatja. A tetejét darabokra tördelt teljes kiörlésű extrudált kenyérrel megszórjuk.