Hasábburgonya helyett remek diétás köret vagy önálló fogás a sült zeller.
Kb. fél kg fér rá egy tepsire.
Hozzávalók 2 főre:
500 g zeller 70 kcal
1 evőkanál olaj (14 g) 119 kcal
Őrölt kömény
Kakukkfú
Só
Bors
Egy adag: 95 kcal
A fél zellert meghámozom, csíkokra vágom és egy megfelelő méretű edénybe teszem, amiben majd a fűszeres olajjal át tudom forgatni. Egy evőkanál olivaolajat sóval borssal és a fúszerekkel összekeverek. Rácsorgatom a zellerre és jól összekeverem, hogy mindegyikre jusson a keverékből.
A fűszeres csíkokat ütőpapírral bélelt tepsire terítem és mehet a 200 fokra előmelegített sütőbe.
30-40 perc sütést igényel, attól függően, hogy milyen vékonyak a csíkok.
Lehet egy joghurtos mártást készíteni hozzá, vagy salátával, ketchuppal tálalni.
A zeller különösen ajánlott fogyókúrázóknak, mivel étvágycsökkentő hatású. Sok szerves nátriumot tartalmaz, ami hozzájárul a kalcium hatékonyabb felszívódásához. Ezenkívül foszfor, kálium, vas magnézium, A, B, C vitamin és nyomelem tartalma sem elhanyagolandó. Valóságos gyógynövény, tisztítja a májat, javítja az emésztést, serkenti a veseműködést.
További információk: