A saját kertből frissen szedett paradicsomnál kevés finomabb zöldség van! Erre sajnos még várni kell egy pár hónapot, egyelőre be kell érnünk az exporttal vagy az üvegházi változattal. Viszont a zöldfűszereket már lehet a saját kertből, balkonról hozzáadni.
Hozzávalók 4 főre:
1 evőkanál vaj (14 g) – 102 kcal
200 g basmati rizs – 260 kcal
8 paradicsom – 176 kcal
1 marék friss zöldfűszer (pl menta, petrezselyem, lestyán, kakukkfű) 10 kcal
Só, frissen őrölt bors és egy mokkáskanál korianderpor
Egy adag (két paradicsom): 137 kcal
A vajat egy edénybe megolvasztjuk, a rizst üvegesre pároljuk. Körülbelül kétszeres mennyiségű sózott vízzel felforraljuk, és kis fokozaton 15 percig pároljuk. Ezután további 10 percig fedő alatt pihentetjük. A sütőt 180 C fokra előmelegítjük. A zöldfűszereket összevágjuk és a rízshez keverjük. Sóval, borssal, korianderrel ízesítjük. A megmosott paradicsomok tetejét levágjuk, egy teáskanállal óvatossan kivájjuk.
A fűszeres rízzsel megtöltjük, és visszatessük a tetejét. Egy tűzálló edényben 15-20 percig sütjük.
Ha szereted, a rízst dúsíthatod némi mazsolával és joghurt öntettel is gazdagíthatod.