Kedves kolléganőmet leptem meg szülinapjára ezzel a bájos tortácskával, mondhatom, nagyon nagy sikere lett. Amilyen szép, olyan finom is.
Pici, 18 cm-es tortaforma kell hozzá, vagy kétszerezd meg a mennyiségeket, és nagy formában is sütheted. Azért jobb, ha beszerzel egy pici formát, hogy ne ess kísértésbe, hogy többet egyél a kelleténél.
Hozzávalók (8 szelet, 18 cm átmérő):
3 tojás - 228 kcal
1 csipet só
80 g barnacukor - 302
2 csomag vaníliáscukor: 80 kcal
60 g liszt - 296 kcal
1 evőkanál kakaópor - 24 kcal
1/2 teáskanál sütőpor - 3 kcal
125 ml habtejszín - 360 kcal
2 csomag habfixáló - 74 kcal
1/2 kg krémes, sovány túró (ha szemcsés, egy pici vízzel keverd géppel krémesre). - 270 kcal
Folyékony édesítőszer
200 g áfonya - 114 kcal
150 g málna - 78 kcal
150 g eper - 48 kcal
3 evőkanál tisztított, aprított pisztácia - 169 kcal
Egy szelet tápértéke: 256 kcal
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéhez hozzáadjuk a sót és 60 g cukrot, és habbá verjük. A mradék cukorral és a két vaníliáscukorral kikeverjük a sárgáját. Üvatosan összekeverjük a fehérjehabbal, a liszttel és a sütőporral. 18 cm átmérőjú, sütőpapírral kibélelt tortaformában a sütő középső részén kb. 20 percig sütjük. Félre tesszük legalább 30 percre hülni.
A krémhez felverjük a habot a fixálóval. A túrót folyékony édesítőszerrel ízlés szerint édesítjük. A krémet fél órára a hűtőbe tesszük. Közben megmossuk és megszárítjuk a gyümölcsöket.
A piskótát három részre vágjuk. A alsó rész megkenjük a krém harmadával, és rátesszük a bogyók harmadát. Jöhet a következő piskót réteg, majd ismét egy harmad krém és gyümölcs. A tetejére és az oldalára kenjük a maradék krémet. A tetejét bogyókkal díszítjük. A pisztáciát felvágjuk, és a tortára szórjuk.