Déltuáni teához kerestem a diétámhoz passzoló süti receptet, amikor megakadt a szemem ezen. Az Earl-Grey teát nagyon kedvelem, mindig van itthon. Az aszalt szilvám éppen kifogyott, de sebaj, datolya van, csak a kalórát kellett átszámolni (aszaltszilva 240 kcal / 100 g, datolya 300 kcal/ 100 g). Az eredeti receptben 75 g cukor volt, de 60 grammal is elég édes az aszalt gyümölcs miatt.
Hozzávalók (10 szelet):
200 g aszalt szilva - 480 kcal
60 g barnacuor - 226 kcal
1 dl erős Earl-Grey tea
200 g liszt - 740 kcal
1 teáskanál sütőpor - 8 kcal
2 teáskanál kakaópor - 48 kcal
1 tojás 76 kcal
1-2 evőkanál sovány tej - 22 kcal
Egy szelet tápértéke: 160 kcal
Erős teát főzünk. Az aszaltgyümölcsöt apró darabokra vágjuk, rászórjuk a cukrot, és ráöntjük a forró teát. Negyed óráig állni hagyjuk, aztán hozzákeverjük a lisztet, sütőport, kakaót, és a habosra vert tojást, végül a tejet.
Egy kisebb formát kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a masszát és 180 fokra előmelegített sütőben a középső részen 45 percig sütjük. Hagyjuk langyosra hülni egy rácson, mielőtt felszeleteljük. A recept 11x 22 cm-es formát javasol, nekem 18 x 22 cm-es van, abban is szép lett, nem lett lapos.