A lucerna csíra igen gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, fehérjében. Az összes esszenciális aminosav megtalálható benne. Növeli a szervezet betegségekkel szembeni ellenállóképességét, főként a gyulladásos megbetegedésektől, pl. az ízületi gyulladásoktól véd. A benne található szaponin nevű vegyület segít leoldani az érfalak lerakódásait ezért jó az érszűkület megelőzésére. Csökkenti a vércukorszintet, tisztítja a hasnyálmirigyet. Gyomorfekélyes betegeknek is érdemes fogyasztani, mert egy finom védőbevonatot képez a gyomor nyálkahártyáján. B12 vitamint tartalmaz, mely gyógyítja a vérszegénységet. Magas K-vitamin tartalma miatt megelőzi a vérrögök kialakulását. Csökkenti a fokozott havi vérzést. L-borostyánkősavat tartalmaz, amely felelős a kötőszövetek rugalmasságáért. Magas a Ca-tartalma, így érdemes fogyasztani a csontritkulás megelőzésére. Oldja a lerakódott húgysavat a szervezetben. Forrás: http://eletmodszer.com/csiraztatas/a_csirakrol_reszletesen
Hozzávalók egy adaghoz:
1 evőkanál olivaolaj - 90 kcal
1 szelet kenyér - 73 kcal
1/4 avokádó - 80 kcal
30 g cukkini spirálban - 5 kcal
2 teáskanál lucerna csíra - 20 kcal
1 teáskanál Philadelphia licht krémsajt - 29 kcal
40 g zöldspárga - 8 kcal
fél citrom leve, só bors.
Tápérték: 305 kcal
Elkészítés:
A kenyeret zsiradék nélkül aranybarnára pirítjuk egy serpenyőben, vagy a sütőben.
A spárgát megmossuk, a fás végét levágjuk, és félbevágjuk a szálakat.
Az olaj felét összekeverjük a citromlével, és beletesszük a spirálra vágott cukkinit. A maradék olajon kb. 8 perc alatt megsütjük a zöldspárgát, sóval, borssal ízesítjük. Az avokádót meghámozzuk és vékonyra szeleteljük. A megpirított kenyeret megkenjük krémsajttal, fektetjük a zöldspárgát, rá az avokádó szeleteket, a cukkinit és végül a lucerna csírát.