A halhúsban lévő többszörösen telítettlen zsírsavak védenek a szív és érrendszeri betegségektől. A lazachús vörös színét adó astaxantin pedig a szabad gyököket semlegesíti és növeli az immunrendszer aktivitását.
Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszseges/8605/a-lazacfogyasztaselonyei
Legszívesebben füstölt, szeletelt lazacot veszek, ha lehet, bio minőséget valamilyen környezetvédelmi védjeggyel (pl. EKO-09), mert sajnos a lazcokat is veszélyezteti a túlzott halászás. Az alábbi receptet könnyű vacsorának vagy délutáni scnack-nek ajánlom.
Hozzávalók 2 főre:
100 g füstölt lazac - 200 kcal
100 g félzsíros túró - 143 kcal
1 csokor kapor ( 10 g) - 25 kcal
2 evőkanál tejföl - 60 kcal
8 extrudált kenyér - 272 kcal
1 nagy kaliforniai paprika (250 g) - 68 kcal
Só, bors, némi citromlé
Egy adag tápértéke: - 384 kcal
A túrót összekeverjük a tejföllel, sózzuk, borsozzuk. A kaprot apróra vágjuk. Egy keveset félreteszünk a díszítéshez, a többit belekeverjük a túróba. A lazacszeleteket kb. 2 cm-es csíkokra vágjuk, megkenjük a kapros túróval és feltekerjük. A tekercseket a félretett kaporral díszítjük, pár csepp citromlével ízesítjük és extrudált kenyérrel tálljuk.