A pak choi kínából származik, magyarul bordás kelnek és kínai fehérkelnek is hívják. Magas a C-vitamin-, béta karotin-, folsav- és kalcium-tartalma, valamint számos fontos ásványi anyagot tartalmaz. Egyre népszerűbb Európában a kínai konyha terjedésének köszönhetően. A párolt pak choi remek köret húsokhoz, de önálló ételként is kíváló. Most extrudált kenyérrel ettem ebédre.
Hozzávalók 2 főre:
300 g (2 db) pak choi - 39 kcal
150 g (3 közepes) sárgarépa - 62 kcal
150 g (1 közepes) piros kaliforniai paprika - 41 kcal
2 dl zöldséglé (porból) - 44 kcal
4 gerezd fokhagyma - 18 kcal
1 evőkanál reszelt gyömbér - 6 kcal
1 evőkanál szójaszós - 10 kcal
1 teáskanál szezámmag - 29 kcal
1 evőkanál olivaolaj, vagy szezámmagolaj - 119 kcal
Egy adag tápértéke: 184 kcal
Az olajon 2-3 percig pirítjuk a fokhagymát és a gyömbért. Hozzáadjuk a hosszában félbevágott és vékony szeletekre szelt sárgarépát, és a kockákra vágott paprikát. Felöntjük a zöldséglével, és fedő alatt pároljuk pár percig. Közben a pak choi leveleit levágjuk a szárakat két centis darabokra vágjuk, és az ételhez adjuk. További pár percig főzzök, amíg a szárdarabok kissé megpuhulnak. De szétfőni nem szabad. Hozzáadjuk az összevágott leveleket is, sóval, szójaszósszal ízesítjük és pirított szezámmaggal megszórva tálaljuk.