Lassan kezdődik a cukkiniszezon. Az én kertemben még csak kisújjnyiak, tehát egyelőre a bolti kínálatra kell hagyatkoznom ami persze közel sem ízlik úgy mint a saját. Kedvelem a cukkini semleges ízét és értékelem, hogy alacsony az energiatartalma amellett értékes vitaminforrás és könnyen emészthető. Nem tudom megunni, annyira változatosan készíthető el a jól ismert krémlevestől és a lecsótól kezdve a spirálvágóval készített "tésztán" át a különbözó töltött csemegékig bezáróan. Az alábbi receptet most először készítettem el. Elég egyszerű, attól eltekintve, hogy a felszeleteléssel egy kicsit megkínlódtam. Nagyon keskeny a zöldséghámozóm, vagy a cukkini volt túl nagy. De lehet zöldség-gyaluval is készíteni - sajnos ez tegnap nem jutott az eszembe. A lényeg, hogy a cukkini átmérője kisebb legyen a zöldségtisztító vagy szeletelő eszköz szélességénél.
Hozzávalók 2 főre:
2 cukkini - kb 400 g - 64 kcal
150 g csirkemell - 171 kcal
1 nagy fej vöröshagyma - 60 kcal
2 evőkanál étolaj - 180
1 paprika - 24 kcal
30 g reszelt sajt (ementáli) - 113 kcal
1 evőkanál pirosarany -16 kcal
római kömény
só, bors
Egy adag tápértéke: 314 kcal
Elkészítés:
A hagymát apró kockákra vágjuk, a paprikát is feldaraboljuk. A csirkehúst is felaprítjuk, nem kell annyira finomra, mint a hagmyát. A tölteték elkészítéséhez egy serpenyőben olajat hevítünk, és üvegesre pirítjuk benne az apróra vágott hagymát. Hozzáadjuk a paprikát, és pár percig kevergetjük. Hozzáadjuk a csirkemell darabokat is. Sóval, borssal, római köménnyel, csípős paprikakrémmel fűszerezzük. Időnként megkeverve addig pároljuk, amíg a hús egy kicsit megpirul.
A cukkinit a gyaluval vagy zöldséghámozóval egészen vékony szeletekre vágjuk, és két-három szeletet enyhén átlapova egymásra teszünk. Egy púpos teáskanálnyi tölteléket teszünk az egyik végére és felcsavarjuk. Egy kivajazott hőálló edénybe tesszük a tekercseket, meglocsolhatjuk egy kics tabasco szósszal, és sajttal megszórva előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük, amíg a sajt szépen megpirul.