Nagyon szeretem a lecsót, de nem tojásosan, meg kolbásszal, hanem tejfölösen és fokhagymával. A lecsó recept-variációk száma szinte végtelen. Lehet gombával, padlizsánnal variálni. Ma éppen cukkinivel gazdagítottam - illetve kalórában szegényítettem :).
Meleg időben jól esik ez a könnyű zöldségétel.
Hozzávalók 4 főre:
2 evőkanál olaj - 240 kcal
200 g vöröshagyma - 92 kcal
400 g cukkini - 64 kcal
300 g paradicsom - 366 kcal
300 g paprika - 81 kcal
100 g tejföl - 201 kcal
2 gerezd apróra vágott fokhagyma - 8 kcal
8 szelet kenyér - 1068
Só, bors, paprika
Egy adag (2 szelet kenyérrel): 530 kcal
Elkészítés:
A fokhagymát apróra vágjuk, a paradicsomot kockákra. A cukkinit és a paprikát is felszeleteljük. A hagymát az olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a paprikát, majd pár perc párolás után a cukkinit is. Újabb pár perc után a paradicsomot. Sózzuk borsozzuk, és kb. 10 percig kis fokozaton főzzük. Én úgy szeretem, ha nem főnek teljesen szét a paprikadarabok.
Tálaláskor telfölt és apróra vágott fokhagymát teszek hozzá. Főzés nélkül a fokhagymában lévő alliin és az abból kialakuló allicin jobban ki tudja fejteni gyógyító hatását (vírus- és baktériumölő, fertőtlenítő hatású, erősíti az immunkrendszert). Természetesen az ízhatás és az illat is intenzíveb így.