Megmondom őszintén, nemrég fedeztem csak fel, mennyire remek gyümölcs a gránátalma.
Emlékszem, pár éve vettem először, és fogalmam nem volt, hogy hogyan fogjak hozzá. Fogtam és kettévágtam, aztán nem tudtam se kifacsarni, se a még sértetlen, lével teli tokocskákat nem tudtam kiszedni. Most már tudom, hogy a korona szerű csúcsocskát célszerű először leváni, utána a héjat hosszanti alakba bemetszeni, mintha négy gerezdre akarnám vágni. Fentről indulva így már lefejthető a külső héj, és előbukkannak a szabálytalan kamrácskákban sorakozó, piros lével körülvett magok. Ezek elég sziláárdak ahhoz, hogy kézzel kiszedhessük őket egy tálba. Kanállal is fogyasztható, vagy turmixgéppel, gyümölcsccentrifugával kinyerhetjük a levét, édességek készítéséhez is felhasználhatjuk őket, vagy műzlihez keverhetjük.
Édes ízéhez képest meglepően kevés kalóriát tartalmaz (83 kcal 100g) viszont magas a C-vitamin és rost tartalma.
Erős antioxidáns hatása miatt rákmegelőző hatást tulajdonítanak neki, a prosztata megnagyobbodás elleni küzdelemben is hasznosnak bizonyult.
Forrás: