A karfiol méltatlanul elhanyagolt zöldség, hihetetlenül sokoldalú. Mivel szeretnék még pár kilót leadni, gyakran helyet kap az asztalon. Most egy új receptet próbáltam ki, a szokásos mi van itthon, mi van a kertben alapon. Igen elégedett vagyok az eredménnyel. Persze nem véletlenül karfiol és avokádó volt otthon, mindkettő segíti a fogyást. A karfiol alacson energia és magas rosttartalma miatt. Az avokádó bár igen tápláló, lásd a kalóriatartalmát, többszörösen telítettlen zsírsavakban gazdag. Ezek a zsírok az avokádó rosttartalmával együtt remekül csillapítják az éhséget és telítenek. Ezen kívül tartalmaz elég sok L-karnitint is - ez segíti a zsírbontást, és megakadályozza a zsírpárnák lerakódását.
Hozzávalók fejenként:
200 g karfiol - 50 kcal
100 g avokádó - 160 kcal
1 evőkanál olivaolaj - 90 kcal
1 tojás - 76 kcal
1 marék rukkola - 7 kcal
fűszerek: só, bors,
kömény, római kömény, curry
A tojásfőző vízhez 1 ek ecet
Tápérték: 383 kcal
Elkészítés:
Egy műzlistálban vagy hasonlóban összekeverjük a fűszereket az olivaolajjal. Csomómentesre keverjük, és beleforgatjuk a megtisztított karfiolrózsákat. Előmelegített sütőben, 180 fokon 30 percig sütjük, amíg szép sárgásbarnás színű lesz. Közben megmossuk és megszárítjuk a rukkola leveleket, megtisztítjuk és felszeljük az avokádót. Egy kislábosban vizet forralunk, a főzővizet ecettel és sóval ízesítjük. A forrásban lévő vízbe óvatosan beleütjük a tojást. Előbb lehet egy csészébe és onnan a vízbe. 2-3 perc főzés után szűrőkanállal kihalásszuk, és ha lecsöpögött, a többi hozzávalóval tálaljuk. Sózzuk és friss borssal meghintjük.