A spenót tele van vitaminokkal, ásványi sókkal és nyomelemekkel. Többek között kiváló folsav és vas forrás. Nem véletlen erőltették gyerekkorunkban. Akkor még nem rajongtam érte, ma már egyre inkább.
A spenótlevelekben 13 féle flavonoid található, ezek az antioxidánsokkal együtt megelőzik a sejtek oxidatív károsodását, ezért a rák megelőzésében hasznos szerepet játszik.
A sepnótot nagyon egyszerű termeszteni, nekem például az erkélyen áttelelt két nagy cserépben amit ősszel vetettem. Letépem, egy-két hét múlva szedhetem újra.
Azért nem szabad túlzásba vinni a fogyasztását, mert magas oxálsav tartalma hosszútávon egészségügyi problámákat okozhat. Bővebben olvashatsz erről például itt:
http://www.elestar.hu/elelmiszer-lexikon/zoldsegek/spenot/
Hozzávalók:
200 g tejszínes spenótpüré (fagyasztott) 114 kcal
150 g főtt burgonya 129 kcal
2 tojás 152 kcal
1 teáskanál olaj 40 kcal
Összesen: 435 kcal