Az általam végzett diétában naponta két adag (két maréknyi) gyümölcs és legalább három adag (három maréknyi) zöldség elfogyasztására törekszem. Ez szépen eltelít, ellát a szükséges vitaminokkal és nem marad annyi hely a szénhidrátoknak. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy nincs étkezés gyümölcs vagy zöldség nélkül.
A zöldségek sütőben sütve zamatosabbak maradnak, nem fő ki az ízük. Természetesen más zöldségekből is készítheted, nekem éppen ezek voltak otthon.
Hozzávalók 2 személyre:
1 padlizsán (kb. 200 g): 48 kcal
3 répa (kb. 200 g): 82 kcal
1 burgonya (kb 100 g): 69 kcal
1 kaliforniai paprika (kb. 200 g): 54 kcal
1 lilahagyma (kb 100 g): 40 kcal
100 csiperkegomba: 39 kcal
100 g reszelt sajt (trappista): 341 kcal
1 teáskanál vaj: 134 kcal
só, bors, őrölt kömény, szerecsendió
Egy adag tápértéke: 404 kcal
A zöldségeket megtisztítjuk, falatnyi kockára vágjuk, és kivajazott tűzálló edénybe rakjuk. Sózzuk borsozzuk és fűszerezzük. Egy evőkanál vizet adunk hozzá és alufóliával lefedve a sütő középső részén 30 percig sütjük 180 fokon (légkeveréses sütőben 160 fokon). Ezután levesszük a fóliát, és megszórjuk a reszeltsajttal, és újabb 10 percig sütjük, amíg a sajt a tetején szép aranybarnára pirul.