A paprikáskrumplihoz hasonló egytál étel, csak kevés krumplival, sok karfiollal elkészítve, hogy egy kicsit spóroljunk a szénhidráttal. 100 g karfiolban ugyanis mindössze 4,9 g szénhidrát van míg a bugonyában 15,7g. A karfiol glikémiás indexe alacsony (15), ezért tökéletes alapanyaga a fogyókúrás étrendnek. A recept úgy született, hogy igazából egy jó csípős paprikáskrumplira vágytam. De kevés krumpli volt itthon, viszont egy fej karfiol igen.
Hozzávalók 3 főre:
2 fej vöröshagyma - 88 kcal
3 evőkanál olaj - 271 kcal
100 g füstöltkolbász - 372 kcal
500 g karfiol - 125 kcal
250 g burgonya - 138 kcal
1 kisebb paprika - 20 kcal
3 teáskanál őrölt pirospaprika por -21 kcal
1 evőkanál paradicsomsűrítmény - 28 kcal
só, bors , kömény ízlés szerint.
Díszítéshez csíra vagy petrezselyemzöld
Egy adag kb. 355 kcal
Ha hozzá egy zsömlét is elfogyasztasz, akkor 500 kalórával számolhatsz.
A hagymát apróra vágjuk, a krumplit és a karfiolt megtisztítjuk, és feldaraboljuk. Az olajat felhevítjük és üvegesre pároljuk a hagymát. Hozzáadjuk a kockákra vágott paprikát és a kolbászt és megpirítjuk egy kicsit. Félrehúzzuk az edényt, és belekeverjük a pirospaprikát. Hozzáadjuk a kockákra vágott burgonyát és felöntjük annyi vízzel, hogy majdnem ellepje. 7-8 percig főzzük, majd hozzáadjuk a karfiolt is és a paradicsomsűrítményt. Sózzuk, borsozzuk, és még egy kicsit főzzük, amíg a karfiol kellően megpuhul, de nem főtt szét. Ha szükséges, főzés közben pótoljuk az elpárolgott vizet.
Tálaláskor rukolacsírával díszítettem, de persze némi petrezselyem zöld is nagyon jól megteszi.
Ha szereted, tejfölt is tehetsz bele csak ne felejtsd el hozzá számolni a kalóriákat:1 teáskanál kb. 12 kcal.
Még több recept karfiollal:
http://merlegelj.blog.hu/2017/05/18/parolt_karfiol_fetasajttal
http://merlegelj.blog.hu/2017/05/05/karfiolrozsak_zsemlemorzsaban
http://merlegelj.blog.hu/2017/04/11/rakott_karfiol_husmentes