Isztambulban ettem először csicseriborsót valami nagyon finom, paradicsomos szószban, azt próbáltam most a saját fűszereimmel megközelíteni. Mivel sok időm nem volt ma a főzésre, főtt csicseriborsó konzevvel és hámozott, darabolt paradicsomkonzervvel készítettem, így mindenestül 30-40 perc alatt kész voltam.
Hozzávalók 3 főre:
200 g rizs -
240 g főtt csicseriborsó - 312 kcal
400 g hámozott, darabolt paradicsom - 84 kcal
1 fej hagyma
1 paprika
2 evőkanál étolaj
200 g joghurt
1 teáskanál kömény
1 teáskanál húslevespor (vagy egy kocka)
1 teáskanál pirospaprika por
2-3 gerezd fokhagyma
só, bors ízlés szerint
A rizst egy evőkanál olajon egy gerezd apróra vágott fokhagymával együtt megpirítjuk és felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel. Sózzuk, lehet bele húslevesport is tenni. Addig főzzük nagy lángon, amíg alig marad alatta víz. Ezután fedő alatt 15 percig pihentetjük, ezalatt a rizsszemek felszívják az összes vizet, így nem lesz ragacsos.
Egy lábosban egy evőkanál olajat felhevítünk. Az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk rajta, majd a paprikát is kockára vágva átpirítjuk. Hozzáadjuk az aprított paradicsomot és befűszerezzük sóval, köménymaggal, őrölt pirospaprikával és borssal. Néhány percig főzzük aztán hozzáadjuk a főtt csicseriborsót. Én konzervet szoktam használni, mert elég sokáig fő puhára. A konzerv csicseriborsó már puha, csak pár percet kell főzni. Mehet hozzá az apróra vágott fokhagymagerezd és készen is vagyunk. Joghurttal tálaljuk.